Bez masa.. a jak chutná

12 Feb

Po několika dnech úporného balení, stěhování a úklidu jsem opět tady a připravena na to přidat pár zajimavých receptů. Dnes bych se ráda věnovala receptům čistě bezmasovým. Jak jsem již několikrát zmiňovala, podporujeme to, aby lidé nejedli maso každý den. Není možné vážit si zvířat a masa a neustále ho konzumovat. Snažím se nejíst maso dva dny v týdnu. Takže budu přidávat i recepty a poznatky ze světa bezmasého.

Tady si dovoluj vsunout ještě jedno vysvětlení – z komentáře níže jsem pochopila, že jsem správně nepopsala, proč podporujeme bezmasé dny. Důvod je jednoduchý. Současná spotřeba masa znamená, že zvířata jsou “produkována” v uzavřených halách, kde jsou dopována antibiotiky a musí rychle, co nejrychleji dosáhnot jateční váhy a pak hromadně porazit.. Pokud pominu to, že je nemožné nepřemýšlet nad kvalitou jejich života, tato praxe se zajisté podpepisuje na našem zdraví a zatěžuje naše životní prostředí. Viz http://www.youtube.com/watch?v=IMOAaciER6o. Veříme, že je lepší jíst méně masa, ale ze zdravých a šťastných zvířat.

V jednom z blogů bych se ráda rozepsala o receptech jídel, která se už dávno nevaří, ale na kterých jsem vyrostla za komunismu, když matka improvizovala z toho, co bylo. Často nám doma vařila třeba kvasnicovou polévku a kyselo (pocházíme z Podkrkonoší), ale od té doby, co jsou supermarkety a všeho je plno, se už po těchto doubrůtkách slehla zem. Matku teď nutím vše sepsat. Pokud máte nějaké rodinné recepty, o které byste se chtěli podělit, prosím pošlete mi je a ráda je dám na naše stránky a na blog. Jsem totálně fascinovaná českou regionální kuchyní.

Ale teď k tomu, co jsem objevila a co mi mooooc chutná.

Nevím, zda jste slyšeli o Yotam Ottolenghi. Je to izraelský kuchař, který působí v Anglii a který publikoval dvě úžasné kuchařky. Ta poslední se jmenuje Plenty – prodáváme ji v našem krámku, a je plná úžasných vegetariánských pokrmů. Ottolenghiho přístup je taková izraelská fusion jak já to ráda nazývám. Izrael, který jsem mnohokrát navštívila je neuvěřitelná mekka (to je možná trochu kontroverzní pojmenování) jídla.

Jeden z receptů z knihy Plenty je kapustová polévka. URČITĚ jí vyzkoušejte, je totiž naprosto famózní.

Tato polévka má “italské kořeny”, a to v tom, že se ve vývaru vaří odřezky z parmezánu. Je to něco, co se v Itálii hodně dělá a tak, až budete kupovat parmezán, nebo třeba i naši česko-italskou Moravii, prosím sbírejte si ty koncové kousky a použijte je na podobné vývary – nebudete toho litovat.

Já jsem tuto polévku dělala v mém novém litinovém hrnci od Staub (je ale strašně drahý – ale musím říct, stojí to za investici).

Na olivovém oleji orestujte jednu větší cibuli (já ráda používám bílou cibuli protože není tak ostrá), tu nakrájejte na tenké plátky. Pozor, nesmí se zabarvit, musí být jen měkká, ale ne připálená nebo hnědá. Poté přidejte jeden stroužek česneku – musí být rozmačkaný a kmín. Kmín je další “problém”. Český kmín, má dle mého názoru, moc silnou chuť na tento druh pokrmu a takraději používám římský kmín z arabských obchodů – je jemnější a voňavější. Kmín, cca půl čajové lžičky a česnek přidejte do změklé cibule a restujte cca 2 minuty. Poté přidejte jemně nakrájenou skoro celou kapustu (nechte si asi 4 listy stranou) a jednu na kostky nakrájenou bramboru. Opět nechte restovat asi 3 minuty. Poté zalijte asi litrem (malinko více) zeleninového vývaru. Já jsem použila vývar z kostky (bio, který kupuji z DM drogerie –zní to strašně, ale jsou fakt dobré). Ottolenghi píše, že se to má nechat vařit 10 minut, ale já jsem to nechala půl hodiny. Hlavní je, že když přilejete vývar, vhodíte do toho také cca 100 gramů šlupky z parmezánu. Po těch 10 až 30 minutách, vyndejte parmezán, polévku ochutnejte, a teprve poté přidejte sůl. Parmezán dodá hodně chuti, vývar je solený (zvlášť z kostky) a tak je to bezpečnější. Nechte malinko zchladit a ručním mixérem vše pěkně rozmixujte. Pokud bude polévka moc hustá přidejte víc vývaru. Všechno to vařte s pokličkou, ať se tekutina moc nevypařuje. Nakonec, můžete na trochu oleji orestovat najemno nakrájenou kapustu s trochou čili a pak dát na polévku, když ji servírujete. Já ještě na vše nastrouhám další parmezán, těsně před podáváním.

Výsledek? Úžasně chutná krémová polévka (bez smetany), kterou si budete vařit pořád.

Další, z mých vegetariánských mánií je rychlý japonský způsob nakládáni zeleniny. Receptů je nepřeberné množství, a vše je velmi jednoduché a rychlé. Jedná se sice o přílohy, ale nemusí to být k masu. Japonskou nakládanou zeleninu lze sice dělat k dobré šunce či studeným zbytkům z pečínky, ale je výborná i k sýrům, s kouskem chleba – třeba žitným ve skandinávském stylu.. sakra, to je pořádné fusion..

Tak třeba brokolice. Odkrájejte jen květy a nechte je pěkně malé. Cca 400 gramů. Přelijte je horkou vodou. Poté nakrájejte na kostky jedno jablko (se šlupkou), dejte vše do plastikového sáčku, přidejte 1 polévkovou lžici cukru, jednu polévkovou lžíci citronnové šťávy, jednu a půl malé lžičky soli a 4 polévkové lžíce vody (už studené), pytlík zavřete (udělejte uzel), pěkně promíchejte a nechte hodinu stát. Pak si pochutnejte.

Nebo červená cibule.. Nakrájejte na jemné plátky jednu velkou červenou cibuli a opět v pytlíku ji nechte ležet půl hodiny s jednou malou lžičkou soli. Poté ji vyndejte, pěkně promačkejte a odstraňte všechnu vodu, pak vše dejte do misky se čtvrtkou jablka (opět na tenké plátky, přidejte dvě polévkové lžíce citrónové šťávy, jednou a půl lžící medu a jednou lžící octa (raději jemnějšího např. Jablečného) a nechte stát 20 minut.

Doufám, že si pochutnáte.

Advertisements

8 Responses to “Bez masa.. a jak chutná”

  1. bizwiz February 12, 2012 at 10:34 am #

    “podporujeme to, aby lidé nejedli maso každý den. Není možné vážit si zvířat a masa a neustále ho konzumovat.”

    Hmmm. To je opravdu zvláštní logika. 😉 Není možné si vážit mrkve a jíst ji každý den. Není možné si vážit chleba a jíst ho každý den. Atd. Prosím, uvědomte si, že úplně každým jídlem zabíjíte nějaký živý organismus na této planetě a je úplně jedno, jestli je to rostlina nebo živočich.
    Nehledě na to, že nevím, co bych ten den bez masa jedl. Zrní? Škroby?

    • therealmeatsociety February 12, 2012 at 4:51 pm #

      Nepodporovat každodenní maso-obžerství není dáno tím, že si myslím, že mrkev netrpí. To, že někdo či něco musí zemřít aby druhý přežil je prostě tak. Naše spotřeba masa je ale v současné době neúnosná. Pokud mají všichni jíst maso tak často jak jedí musíme akceptovat to, že tuto “potravinu” produkujeme v industriálním měřítku, chováme tedy zvířata v uzavřených halách, dopujeme je antibiotikama, růstovými hormony a krmíme .. čím? A tohle všechno abychom si mohli pořád kupovat kuřecí prsíčka, šunky, párky, svíčkové a panenky a nevím co ještě.. Myslím, že existuje plno skvělějch jídel bez masa, myslím, že u nás je plno dobrých místních ryb a věřím, že necpat se neustále masem prospívá i našemu zdraví. My věříme, že je lepší jíst méně masa, ze zvířat, která nejsou ničím dopovaná, měla krásný život a jejich produkce nezatížila naše životní prostředí. Samozřejmě je to na delší debatu, ale zřejmě jsem se správně nevyjádřila.. Opravdu nevíte co byste bez masa jeden den jedl?

      • bizwiz February 12, 2012 at 5:22 pm #

        Ne, nemluvil jsem o každodenním maso-obžerství. Mluvil jsem o prostém naplnění kalorické potřeby z masa.
        Můj názor vychází z toho, že geneticky jsme lovci a sběrači. Pokud vyloučíte část “lovci”, tak Vás to donutí vystačit s tím sbíráním. Problém je, že jako sběrač máte problém získat 2000-3000 kcal za den bez toho, abyste sáhli k nezdravým zdrojům kalorií, jako např. zrní, sója, apod. Pravděpodobně zaplavíte svůj organismus cukry (např. konzumací brambor). Ano, když to uděláte 2x týdně, tak se nic nestane. Proč ale hrát na etickou strunu v argumentaci? Na konzumaci masa každý den není nic neetického ani nezdravého. Neničí to planetu, jak se snaží naznačit někteří aktivisti.
        Ano, vím, co bych jeden den bez masa jedl. Mám rád třeba žemlovku nebo bramborový salát. Je to bohužel strava, která lidem neprospívá (krevní cukr, lepek, …).

  2. therealmeatsociety February 12, 2012 at 9:34 pm #

    Chápu co říkáte, ale i když jsme lovci, maso nikdy nebyla tak každodenní strava jako je dnes. A i když někteří “aktivisti” jsou dost šílení, jejich šílenství má základ v pravdě. Dnešní “masová” produkce masa ničí životní prostředí. Odpady, které masové farmy produkují jsou dost šílené (plyn z exkrementů atd..). Navíc, a to je nejstrašnější, zavládla móda masa bez tuku – a tady jsme u Vaší argumentace kalorické potřeby. Tuky jsou zdravé, pokud se používají střídmě. Jenže v dnešní společnosti jíme jen maso bez tuku a to ostatní se musí nějak zpracovat. Ano, nějak se využijí, ale produkujeme např. miliardy kuřat aby bylo dost prsíček a pak máme plno zbytků, z ketrých se dělá něco… Víte kolik lidí nejí tmavé maso z kuřat? Absurdní.. Naprosto s Vámi souhlasím, že maso není špatné, a to je i naše filozofie, ale využijme VŠE – pokud by lidi vše konzumovali nebylo by třeba “masové” masné výroby. Takové špageti carbonara jsou o špeku, vajíčkách a těstovinách, a podobných receptů je plno. Zeleninové pokrmy, kde se jako tuk používá tuk ze zvířat je plno, a naprosto naplní kalorickou spotřebu.. U nás se třeba nepoužívá hovězí lůj.. a přitom je úžasný do těsta.. s kterým se dá upéct skvělý slaný koláč se zeleninou.. A i kdyby nebyl zvířecí tuk, luštěniny kalorickou potřebu klidně nahradí.. A když musím mluvit o mase.. z pečeného kuřete a tedy ze zbytků kostí je ten nejlepší vývar.. ale kdo to dělá? Náš arguement je, že velkoprodukce masa je špatná, supermakety zavedli módu “co chceš máme”. A to je špatně. Dostanete kalorie, ale za cenu čeho? Je plno věcí čím se dá maso nahradit dva dny v týdnu.. a nijak tím neutrpíte. Děkuji za Váš komentář, myslím, že je třeba abysme o těchto problémech mluvili.

    • bizwiz February 12, 2012 at 10:21 pm #

      Se spoustou věcí, co píšete, souhlasím. Prasátko, kuře, býk se mají jíst celé. Nedávno jsem jsem se pídil po tom, kde sehnat hovězí lůj. Neúspěšně. Koupil jsem si kuchařku, která byla napsaná v období První republiky a v úvodu čtu, že recepty byly upraveny tak, aby místo hovězího loje byl rostlinný olej. Skřípal jsem zuby.
      Nevím jestli “masová” produkce masa ničí životní prostředí, ale jsem si jistý, že pravidelná konzumace masa prostředí neničí. Na naší planetě existuje spousta míst, kde nic nevyroste a je využitelná pouze pro to, aby tam běhaly ovce nebo hovězí dobytek (např. sever Skotska).
      Nabízím následující teorii: když se budeme řídít chutí, přirozenými preferencemi a budeme vyžadovat kvalitu, planeta se o sebe postará sama. Když nemáte chuď na maso, tak si ho nedávejte. Já to udělám taky tak. Nechci ale k tomu přistupovat tak, že si nedám steak, i když mám na něj chuť, protože je středa a dobytek moc prdí. 🙂
      Doufám, že od Real Meat Society dostanu kvalitní maso z dobytka, který papal travičku, když na něj svítilo sluníčko. Když se to povede, tak nepodporuji “masovou” produkci a co víc si přát.

      • therealmeatsociety February 17, 2012 at 1:32 am #

        Určitě.. tak to je.. a těšte se na skvělé maso a my se těšíme na Vás…

  3. Al February 15, 2012 at 1:38 am #

    Pěkně řečeno. V článku i komentářích.
    Ta příšerná nadprodukce masa mi leze krkem snad vždycky, když se v obchodě zatoulám do onoho oddělení. Na první pohled nejde poznat vepřové od kuřecího, když se člověk snaží sehnat sádlo, pochodí teprve tehdy, až si zajede na vesnici k řezníkovi. A pak ho ještě musí různě záhadnými způsoby připevnit zpátky, ale stejně to už není ono. Nehledě na příšerné podmínky pro zvířata… po pravdě, moc nevěřím, že ze zvířete stojícího celý život v boxu, dopovaného různými chemickými sajrajty, by mohly pro tělo vzejít nějaké prospěšné látky. O dodržování onoho vzletného zákona EU o zákazu používání hormonů a masokostní moučky taky dost pochybuju.
    Nakonec jsem kapitulovala a už 14 let jsem vegetarián v masožravé rodině. Takže se jdu ihned přidat a držím všechno možné, aby tenhle projekt vyšel, pokud možno, nad očekávání a dál se rozvíjel. Kdyby to takhle vypadalo všude, byl by svět hned o pořádný kus hezčí… 🙂

    • therealmeatsociety February 17, 2012 at 1:33 am #

      Děkuji. A s náma si zase můžete nějaké to masíčko zkusit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: